Kapitel 46 - 50

KAPITEL 46
INLEDNING"Richard Milhouse Nixon ska bli historisk, mumlade presidenten för sig själv och liksom sög på orden medan han flaxade med armarna..." Sid 319.


"Det är hemligt som fan. Du ska sitta vid ett...". Sid 317 "Follow that dream, Mr President, sa jag... I´m counting on you svarade han nästan högtidigt medan vi skakade hand..." Sid 320.


"Vi ska gå till anfall..." Sid315.


Sid 317

"Sammanlagt har jag nog sett den tjugo gånger vid det här laget. Precis som i musik finns det alltid nya saker att upptäcka i bra filmer..." Sid 318.


"A little less conversation, and a little more action..., sa han och blinkade som i samförstånd.""Leonid Brezjnew och Richard Nixon skrålade Such A Night medan de med stapplande steg var på väg mot den svarta Mercan."
"Vet du om att tsaren skickade denne store skald till fångläger i Sibirien? Vi ryssar har haft en storartad förmåga att skicka obekväma figurer till Sibirien så fort det inte passar. Stalin eller tsarer..." Sid 325."Det hade nog varit trivsammare med henne i rummet. Det är lite stelt här, sa jag." Sid 323.

KAPITEL 47
INLEDNING
SIDAN 327

"Musik har alltid varit en del av samhällsomvandlingen. Väckelsen hade inte fungerat utan gospel. Tonåringar hade inte funnits utan rock´n´roll. Rasåtskillnad hade varit större utan rock´n´roll""I Latinamerika var Victor Jaras musik själva rytmen i motståndet mot fascismen"
"Klankandet på det där förbannade Vietnamkriget leddes av protestsångare som nådde längre med sina låtar än de där som snackar utan rytm"


"I operan Nebukadnessar knallar en massa slavar ner till Eufrats strand och sjunger i kör. När den hade premiär i Milano på mitten av 1800-talet så snappade italienarna att det lika väl kunde handla om deras kamp att bli fria..."


SIDAN 328


"Repertoaren försköts år efter år, men efter det att Prinsessan hoppat av vårt äktenskap så ändrade jag en hel del..."


SIDAN 331 -

"Grabben, det är dags för en utmaning, säger Översten och slår näven i bordet. Vad sägs om en publik på en miljard i direktsändning? Det skulle bli ett sjuhelvetes gig. Världens största.
Återigen kände jag hur livsandarna tog fart i mig efter åren när det gått rutin i både Vegas och turnéer.""Sedan fortsatte vi att turnera. Vad annat fanns att göra? Flotten kan inte stoppas, den flyter ömsom stilla och lugnt, ömsom hastigt och ryckigt på Mississippis väldiga bredd. Ska sanningen fram så närmar vi oss havet, där alla samlade drömmar uppslukas och försvinner."

KAPITEL 48
INLEDNING

SIDAN 333

"Han var neger och behandlades som sån. Jag talar om Chuck Berry. Snubben som skrev de första och sista äkta rocklåtarna och då och då färdades i sin egen himmelsblå Cadillac Fleetwood... I Missouri fick negrer inte bo på samma hotell som vita. På andra sidan floden, i Illinois, var det tänkbart...""Chucken hade redan 1955 haft sin första hit med Maybellene. På de vita listorna. Liksom av misstag. Maybelline toppade de vita listorna. Men negrerna gillade den inte. För mycket hillbilly. De gillade baksidan istället: Wee Wee Hours. En blues det tog Chucken tio minuter att skriva. Bluesen är enkel om känslan finns där..."


"Och hamnade i statsfängelset i Springfield. Det var där han skrev låtar som No Particular Place To Go, Nadine och Promised Land.


SIDAN 338

"Så här en bit in på sjuttiotalet hade jag kört fast igen... Jag hade gjort Satellitshowen för hela världen, jag hade antagit utmaningen, vunnit och bevisat det jag skulle bevisa. Jag hade varit ung, vacker och i kanonform.... Nu ett halvår senare var jag återigen trött, sjuk, fet och uttråkad... Jag fann Promised Land och bara tanken att spela in den gjorde att livet blev drägligt".


"Chucken satt själv i förhör med snuten när vi spelade in hans låt... Så småningom fick han krypa in. Han började bli van, det var tredje vändan... När jag lyssnade på de första tagningarna så kändes det fel. Det låter som en typisk New York-mix, sa jag. Det visade sig att en högtalare inte var inkopplad."


SIDAN 340

"Texten till Promised Land kunde handlat om mig. Jag hade problem med pumpen, bröt titt som tät samman och kände mig strandad."
KAPITEL 49
INLEDNINGSIDAN 342
SIDAN 343


"Över siluetten av vattenhavren...""Vi hade bara stannat en stund..."
SIDAN 344


"Det sades att hon förstod talens magi..."


"Han har fått er att svettas över sin sats... På 1500-talet när man avkönade små gossar så presenterade Johannes Kepler en revolutionerande idé om kosmos... Han tog musiken till hjälp."


SIDAN 345


"Men Hugh Everett III hade rätt. Det finns parallella universum..."


"Parallella universum innebär helt enkelt att det finns världar som är snarlika vår egen men där det händer andra saker, som aldrig skulle kunna hända här. Som att till exempel Pat Charles Eugene Boone skulle vara nyskapare av rockmusik..."


SIDAN 346KAPITEL 50
INLEDNING"Vägen till Civic Arena i Pittsburgh är inte vacker. Husen är fallfärdiga, fabrikerna nedlagda och utanför bilfönstret huttrar människorna i kyla och blåst och ser ut som om de vore sura uppstötningar från den stora depressionen. Vi är på väg att saliggöra tiotusen fans. Det är nyårsafton och klockan klämtar snart."

SIDAN 348


"Wolfgang blev trettiofem. Franz blev trettioett. Jag har överlevt dem, jag lever på övertid.""Ut, din sonofabitch, och gör din plikt. Var är jag? Pittsburgh? Varför då? Also Sprach Zarathustra. Ut. Ljuset överfaller mig. Applåderna vet inga gränser och fyller min kropp, som är nedhälld i den förbannade overallen, med ny kraft. See, see rider. See, what you have done.""Plötsligt är jag framme vid Love Letters och jag sjunger för Dixie, den enda kvinna som älskat mig för den jag är, en finnig spoling från Södern om drömmar att bli Någon..."

SIDAN 349


"Now you listen to my story. What a lovely way to burn. Jag brinner, blir till aska"


"Jag brinner, blir till aska. Prinsessan lämnade mig. I´m so hurt. I´m hurt way down deep inside of me.... Fuck you! I can´t help fallin´in love with you. Gott nytt år? Hur då?"


SIDAN 350


"President Carter ringer och önskar Gott Nytt."

"Det blåser när vi skyndar från limon till flygplanet, Tiger Convair 880. Planet är utkylt, det är fel på uppvärmningen. Vi sitter stelfrusna och väntar på att planet skall lyfta. Vi är bombhotade... Jag skriver på ett försäkringspapper om att vi tar ansvar själva för den situationen som uppkommer om bomben verkligen skulle finnas ombord. Jag skriver på vad fan som helst, bara vi kommer härifrån... Jag är överraskad att jag i alla fall blev fyrtiotvå år.""Are you lonesome tonight? Självfallet. Alla är ensamma."
(We´re all alone, Rita Coolidge - cherokee)
Låna boken på biblioteket eller beställ den till specialpris!
Boken är rolig, fräck, vanvördig och bitvis lysande! Gotlands Tidningar
Jag sträckläste boken - kan inte annat är fascineras... Katrineholms Kuriren
Vilken överraskning! Betyg: 5 stjärnor!
Bokus, läsarpanel