Kapitel 36 - 40

KAPITEL 36
INLEDNING
SIDAN 260


"Men på mina axlar sitter ett ansikte som inte har där att göra. Ett yngre ansikte, ett vackert ansikte, ett ansikte som saknar varje drag av pluffsighet. Mitt ansikte som det såg ut ett drygt år tidigare. Hämtat från omslaget till LP:n Girl Happy."


SIDAN 261


"Jag var så långt ifrån Mr James Brown man kunde komma... Ingen jävel skulle komma på att klippa bort fejjan på Jackie Wilson. Eller James Brown."
"Frankie And Johnny, baserad på en gammal blueslåt, som hade surrat på topplistorna några varv. Senast med Sam Cooke.""Man klippte bort mitt fejs för att det var för runt, för fett, för gammalt. Ändå fick jag mer applåder än Mr Brown och Mr Wilson. Jag hade svårt att förstå det. Mycket svårt."


SIDAN 262


"Jag träffade honom första gången i mitten av 50-talet. Vi lirade på samma konsert. Han kändes lite töntig redan då även om ingen gjort Rock Around The Clock bättre än han. Jag hade aldrig kunnat gör den så bra. Sedan träffades vi då jag krigade i Tyskland... Tjusarlocken pendlade någonstans mellan klassisk nostalgi och hög töntfaktor."


"Hans uppgift i livet är att sjunga Rock Around The Clock... Hans uppdrag var att vara nostalgisk - någonstans mellan hjälte och småfet tönt. Jag kände att jag var på väg ditåt, kanske hade jag redan hamnat där. Som tröst gifte jag mig med prinsessan och gav henne en ny Cadillac."
"Som tröst gifte jag mig med Prinsessan och gav henne en ny Cadillac."


KAPITEL 37
INLEDNINGSIDAN 264


"Ibland, men bara ibland, lyckas jag färdigställa hela symfonin under nattens arbete och i ett lyckligt rus sitter jag och spelar upp den tillsammans med min orkester timme efter timme som ändas av att jag..."


SIDAN 265 -


"Beatles var rebellerna och jag var en töntförklarad blekfet föredetting. Likt förbannat satt de vid mina fötter och glodde på mig...""Med facit i handen: vilka överlevde bäst till yngre generationer? Hur många gör covers på She Loves You - och hur många gör covers på Bossa Nova Baby eller Viva Las Vegas? Ni vet svaret. Ni vet också svaret på varför man gör covers på låtar som Bossa Nova Baby och Viva Las Vegas. Inte för att de är särskilt bra. Utan därför att jag har gjort dem till klassiker...""Hyfsad låt, men jag hade också en del låtar som blev klassiker på den tiden...:"

"Förresten drog min film Viva Las Vegas in mycket mer än Beatles A Hard Days Night. För att inte tala om hur många fler som såg den.""Hur svårt är det att skriva en låt om en gul undervattensbåt?"


"Jagger ser ut som en LSD-hottad kyckling på scenen, sa jag. Är det LSD på gång? ropade George yrvaket..."SIDAN 267-

"Dylan odlade myten om kufen ganska bra. Hans fans odlade myten om gurun. Men han var en vanlig snubbe som ville ha lite kul, som inte fattade vad i helvete man höll på med när man analyserade hans texter och upphöjde honom till nån sorts ledare för proteströrelsen som ville göra hela världen till en flummig kvart där alla låg med alla för fredens skull."


"Jag vill leva mitt familjeliv som vilken annan snubbe som helst, sa han till mig... Lite kufig blev han med åren. Men han gifte sig aldrig med en sån där japanska som tvingade honom att visa snoppen i kampen för love, peace and understanding... Jag gillade Dylan..."


"Många av Dylans låtar är bra. Hans rötter i Minnesota har väl gjort sitt till. Kanske hade han blivit ännu bättre om han inte dragit till New York och blivit smittad av skiten däruppe. Vad vet jag. Hur som helst gillade jag en del av hans låtar. Tomorrow Is A Long Time är av de bästa låtar jag gjort."


SIDAN 269


"Ett år efter mötet med Beatles dog Bill. Han fick hjärntumör och stöp fortare än man kan fatta.... Kanske ville Jesus att Buddy Holly skulle få en festlig kille att jamma med. Mr Dylan lär bli gammal på jorden." Sid 269. (Klicka på skivomslaget för att höra Bill Black sedan han lämnat och bildat eget.)

KAPITEL 38
INLEDNING
SIDAN 270

"Det där snacket om att Kennedy var någon sorts hjälte är bullshit. Det var Lyndon Johnson, med rötterna i sydstaternas verklighet, som drev igenom Civil Right Act som förbjöd diskriminering vid anställningar...

Jag vet hur det var på hotellen när vi turnerade i slutet på 50-talet. De svarta hade skitjobben, de hade tiondelen av de vitas löner, de hunsades och fick stå med krökt rygg. En del hotell i Alabama vägrade ge oss rum för natten eftersom vi lirat för blandat publik.""Det var Johnson, inte överklassnubben Kennedy, som förbjöd språktester och annat som gjorde att fattiga svarta inte fick rösta. Johnson visste hur det såg ut. Han hade haft det inpå sig... Lyndon fick ärva det förbaskade Vietnamkriget där vi skulle krossa Vietcong och kommunister så att de inte bredde ut sig. Det var väl OK. Men våra pojkar dog i tiotusentals. I Vietnam var vi allas fiender.""När Lyndon försökte föra slut på skiten genom att sätta in 540 000 amerikanska soldater ballade det slutligt ur. Det var femtio gånger så många soldater som det bor människor i Tupelo. Det förbannade kriget var ett krig där vi till slut krigade mot oss själva."


SID 272

"Översten var livrädd för att jag skulle säga något som luktade politik. Jag skulle istället spela in skitfilmer och totalt meningslösa låtar till dessa förbannade filmer... Vi började sessionen med Monkey Buisness... Men texten är inte aktuell på alla punkter... Jag bytte ut Yokohama mot Vietnam. Det dröjde inte många dagar förrän Översten ringde... Nu var jag jävligt illa ute.""Jerry Reed var den jag behövde för att komma ur mörkret. Jag hade ju börjat bli ett skämt. Så jag ringde Jerry och sa att han borde komma ner till studion. Han var lagom road. Satt på en flotte och fiskade och tyckte att jag var en tönt." (Klicka på omslagen för att höra musiken.)
"Comeback, Mr Parker. Och du kan stoppa upp det förbannade Fjollywood i röven." Sid 274


KAPITEL 39
INLEDNING

SIDAN 275


(Klicka på omslag och B.B. King för musik)."Kanske berodde det på..."

SIDAN 276


"I Grekland kallades hon Afrodite, i Sumerien Inanna, i Babylon Ishtar, i Egypten Isis. Själv kallade jag henne Polk Sallad Annie, så där lite på skoj... Den störste av alla gudar hette..."


SIDAN 281


"Du får ta ditt ansvar, sa Buddy..."

KAPITEL 40
INLEDNINGSIDAN 279


"Chucken finns kvar, sa jag. En av de få... Skrivit nåt? Promised Land för några år sedan. Skrev den på kåken. Kåken? Ja, inne för barnarov, sweet little sixteen, fast inte riktigt sixteen och horat i Paso..."

"Glina lever, sa jag. Paul, Pat, Cliff, Rick. Dom enstaviga. Ingen riktig rock´n´roll.
'Och du då', frågade han.
Jag kände skuld. Jag hade svikit."
(Klicka för musik)
.


"Sam Cooke hade toppat listorna med You Send Me. Inget fel med den."

"Okej, sa jag medan stjärnhimlen strålade och en stjärna föll. Jag tyckte jag hörde en dunkande, pulserande rytm långt utifrån kosmos: I just had to reach you, baby..."Låna boken på biblioteket eller beställ den till specialpris!
Boken är rolig, fräck, vanvördig och bitvis lysande! Gotlands Tidningar
Kunskaperna har Schlaug på 10 000-kronorsnivå! Expressen
Vilken överraskning! Betyg: 5 stjärnor! Bokus, läsarpanel

Mer info här!