Kapitel 16 - 20

KAPITEL 16
INLEDNING

SIDAN 129


"Presidentkampanjen pågick för fullt och ungefär en miljon tonåringar engagerade sig genom att gå omkring med knappar som upplyste dem om att de ville se Tiger Man som president...""Jag summerade 1956 som ett bra år. Firade gjorde jag med att köpa en ny Harley-Davidsonoch ett av de första exen av nya årsmodellen av Eldorado Cadillac Seville..."


SIDAN 130


"Psykologer kallades in och två veckor före premiären spelade vi in ett nytt slut där jag, som ett spöke, lämnar graven och vandrar bort i fjärran... Detta slut skulle förhindra att nationens ungar skulle gå rakt in i depression. Det skulle förhindra självmord... Det nya slutet skulle visa att jag fanns med dem även om jag var död"


SIDAN 131


"Man måste ta sig över både berg och öken. Man måste vara som en get för att klara bergen och som en kamel för att klara öknen. Humphrey Bogart hade det där klart för sig..."
"Carl Perkins höll på att spela in några låtar, med Jerry Lee Lewis vid pianot. När de var färdiga satte jag mig vid tangenterna och vi jammade hela kvällen. Johnny Cash kom in..."


SIDAN 132


"För att markera min inställning drog jag ner till WDIA, radiostationen som kallades "The Mother Station of the Negroes". Där spelade man svart musik, med alla svarta sångare. Publiken var svart men när jag, en vit grabb, dök upp bakom kulisserna blev det dagens största jubel... Och det med grabbar som Ray Charles och B.B. King närvarande. I den svarta pressen blev jag framställd som en hjälte som mitt i raskrigets bomullsbälte tog ställning..."


SIDAN 133


"Jag begrep inte alltid vad han höll på med men jag litade blint på honom. Trots att han inte förstod innebörden av Beale Street."


KAPITEL 17

INLEDNING
SIDAN 135


"Våld, tuberkulos och avhuggna skallar, är inte något som lockar... När vi lämnade Tupelo den där morgonen, med solen i backspegeln, så var det inte så främmande att dra vissa paralleller..."


SIDAN 136


"Det var utan tvekan ett av de största ögonblicken i mitt liv. Jag hade avslutat inspelningen av Love Me Tender i Hollywood, slagit igenom i televisionen, blivit kritiserad, förtalad, hatat och älskad. Jag var tjugoett år..."


SIDAN 137


"Hillbillis fick en dollar och fyrtio cent per hundra skålpund bomull de lyckades få ihop. De inhyrda mexikanerna, med sina vita hattar, fick ofta lägre betalning trots att de jobbade hårdare och ställde till mindre bråk. Negrerna fick lite s och så. Mr B.B. King hade varit..."


SIDAN 141-143


"Det var en förskräcklig låt och jag hoppades att jag aldrig skulle behöva sjunga något sådant hur känd sångare jag än skulle bli..."


"Ur högtalaren skrålade en låt som handlade om en liten egyptiska..." Sid 141"Han varvade med shower där han sjöng. Han brukade sjunga en låt som hette I Got Lucky..."


SIDAN 145


"Men det slutade inte där, flotten fortsatte driva med Mississippifloden. På flotten var jag fast, medan folket jublade. Behovet av musik har alltid fött sina offer. Jag var inte det första. Långt därifrån."


KAPITEL 18
INLEDNING
SIDAN 146

"Om ni besöker Sixtinska kapellet kan ni höra smärtsamt vackra röster från väggarna. De är kastrater, avhållna av den katolska kyrkan i guds namn. De som tycker att Tony Soprano är en djävul kan ju fundera på hans italienska arv... Italiens kastrerade gossar levererades ut över Europa och musikens stora mästare skrev musik för dem. Wolfgang Amadeus var bara en av dem..."
"Det är bara att erkänna att när jag lyssnar på på Ave Maria med Alessandro Moreschi så känner jag en..."


SIDAN 147


"Det största problemet är alla de tusentals som stympats utan kunna hålla en ton. Möjligen kan Pat Boone räknas dit. Jag har allvarligt funderat på det när jag hört hans version av Tutti Frutti.Så skall det låta!


SIDAN 149 - 153
SIDAN 154"Jag såg dem dra iväg mot hissen, fösande Mr Björling framför sig medan han sjöng La Paloma så att glasen klirrade på bardisken. Jag bestämde mig för att sjunga in låten så fort jag fick tillfälle..."KAPITEL 19
INLEDNING


Jackson, Piaf, Franklin och Lucinda Williams... Klicka på namnen och lyssna.


"Ta en titt på vem hon liknar så anar ni. Att hon gått och gift sig med en snubbe som heter Elvis är väl ödets ironi..."


SIDAN 156

"När strängarna brast så gick det ett skrik genom den redan upphetsade publiken. Och Nicolò kunde, till enorma ovationer, fortsätta att, med starka utspel, spela stycket på de tre kvarvarande strängarna som om djävulen get honom övermänsklig förmåga." Sid 161.


KAPITEL 20
INLEDNING

SIDAN 165

"Det är 1957 och jag är stjärna i rock´n´roll-branschen med extraknäck i Hollywood. Jag mår bra. Vi spelar fotboll på Dave Wells Community Center i Memphis... Då kommer Jerry med beskedet. Jerry säger att Dixie skaffat en annan, förlovat sig och planerar bröllop.

Så var det aldrig meningen att det skulle gå. Jag trodde hon skulle vänta på mig. Vänta på mig tills jag var färdig med livet som turnerande rockstjärna... Och sedan sviker hon bara... Förlovar sig med en jävla nolla som säkert gillar Pat Boone...

Jag skulle gett henne tio Caddilac Eldorado i förlovningspresent, bara hon väntat en stund. Några år. Det borde man väl kunna begära"

"Vad gör man när en kvinnor sviker? Jo, man köper en Harley-Davidson och ringer bruden vars läppar James Dean kysste innan han körde ihjäl sig... vi drar iväg på hojen... vi färdas genom landskapet--- bomullsfälten ligger öppna och den korta blomningen, med sin dävna doft, är redan på väg att ta slut..."


SIDAN 170


"Hur det gick för Faust?Jo, han blev frälst av en ängel i dödsögonblicket och upptagen till Gud. Avtalet bröts och djävulen blev snuvad på konfekten"."Men nu, när jag var sviken, bad jag som Moses i Koranen: Herre, ge mig rum i mitt eget bröst!" Sid 170
Låna boken på biblioteket eller beställ den till specialpris!
Schlaug är oerhört påläst och har lyckats! Expressen
En glödande och passionerad kärleksförklaring! Helsingborgs Dagblad
Så otroligt bra! Vilket språk! Bokus läsarpanel

Mer info här!